Aqualand: Verfrissing brengen de waterpretparken, zoals Aqualand in met o.a. een golfbad, glijbanen, avonturenrivier, kamikaze, minigolf, bars en restaurants
www.aqualand.es
Sealife: in Benalmádena kun je het zeedierenpark Sea-life bezoeken. Met attracties als de Middelandse Zee-tunnel, verloren stad van Atlantis en het koninkrijk van de zeepaarden.
www.sealifeeurope.com
Selwo Aventure: in Estepona
www.selwo.es
CrocodilePark: in Cártama kan men krokodillen van dichtbij zien en kan men de voedertijd bijwonen, een krokodil vasthouden en de kraamafdeling van de babykrokodillen zien.
www.crocodile-park.com
Tivoliworld: in Benalmádena bevindt zich een attractiepark vol met leuke attracties en allerlei shows, de Western country dans Can-Can of de Spaanse Flamengo, die men kan bezoeken.
www.tivoli.es
Terug naar boven
In Antequera zijn diverse historische gebouwen te bezoeken (heel veel oude kerken), waaronder de Iglesia de Nuestra Señora del Carmen, een barokke kerk, en de Arco de los Gigantes, een triomfboog.
Antequera is een sfeervol stadje met een enorm moors kasteel. Binnen de muren ervan ligt het stadspark, met uitzicht op de onderliggende wijken.
In Antequera is de enige stierenvechtersarena te vinden, waarin je kunt dineren. In de arena is een restaurant gevestigd.
Je kunt hier heerlijk dineren.
Ten zuiden van Antequera ligt het natuurpark El Torcal. Een zeer fraai rotsachtig gebied met allemaal heel bijzondere -door de natuur gestapelde- rotsformaties.De weg er naar toe is bijzonder mooi gelegen en voert door een prachtig gebied, maar is over lange stukken zeer steil.
Terug naar boven
Wij hebben zelf er goede ervaring met Autosparis.
www.autosparis.com
email: autosparis@telenet.es
De huurauto staat al start klaar op het vliegveld. U wordt bij de uitgang op gewacht door een van de medewerkers van autosparis. Zij lopen met u mee naar uw huurauto en geven u de laatste instructies m.b.t. gebruik van de huurauto.
Ze spreken meteen tijd met u af, hoe laat u verwacht ,op de dag van vertrek, u op het vliegveld zult zijn.
Terug naar boven
Coín ligt in het zuidwesten van het dal van de rivier Guadalhorce, ongeveer 30 km Marbella. Het dal is zeer vruchtbaar en je zult er dan ook veel landbouw en fruitteelt zien. Op 30 minuten afstand ligt Tolox, het belangrijkste dorp van het natuurpark van de Sierra de las Nieves.
Gedurende uw autotochten kom je vele leuke dorpjes tegen zoals: Ojen, Alozaina, Mijas, Monda, Alora, Casarabonela en Yunquera.
Terug naar boven
Costa del Sol (Spaans voor zonnekust) is een 300 km lang gedeelte van de Spaanse kust aan de Middellandse Zee, de zuidkust van de Spaanse landstreek Andalusië tussen Gibraltar en Almeria. De Costa ligt in de Spaanse provincies Málaga, Cádiz en Granada. Málaga is de belangrijkste stad aan de kust en vormt ook de scheiding tussen het toeristisch populaire westelijk deel met de badplaatsen Torremolinos, Fuengirola, Marbella, Mijas, Manilva en Estepona en het oostelijk deel met de plaatsen Torre del Mar, Nerja, Almuñecar, Salobreña en Motril.
Terug naar boven
In het uiterste zuiden van Spanje, aan de Costa del Sol ligt het levendige Estepona met meer dan 300 dagen zon per jaar. Dicht bij Marbella met uitstekende excursiemogelijkheden naar o.a Ronda, Sevilla, Gibraltar, Marokko, Málaga, Granada, Casares, teveel om op te noemen. Estepona een Spaanse badplaats met circa 60.328 inwoners, is een gezellige stad aan de Costa del Sol, net buiten de drukte van Torremolinos, Fuengirola en Marbella. Er is een VVV kantoor in het centrum van Estepona en een nieuw VVV kantoor bij de ingang van de haven.
De ligging van de stad, ingebed tussen de zee en bergen, biedt de bezoeker tal van mogelijkheden voor diverse activiteiten. Estepona ligt op 45 minuten rijden van het vliegveld bij Málaga via de nieuwe autosnelweg langs de vierbaans kustweg. Estepona heeft in totaal 17 stranden waaronder het strand "La Rada". Het ligt direct tegenover het schilderachtige centrum van Estepona, is drie kilometer lang, en wordt het drukst bezocht. Langs dit strand ligt de prachtige wandelboulevard met niet al te massale appartementen en vele speelplaatsen voor de kinderen. Achter de boulevard is Estepona nog steeds een authentiek Zuid Spaans stadje met schilderachtige straatjes, restaurants, terrasjes, barretjes en een levendig winkelcentrum. Het is een rustige Spaanse badplaats met een vriendelijke bevolking.
De authentieke vissershaven, en niet te vergeten de levendige jachthaven, bieden veel vertier. Specifieke visrestaurants, op zondag bomvol met de Spaanse bevolking (het eten is er dus prima).
De vissershaven is vrij toegankelijk en biedt een kijkje op de traditionele visvangst in Estepona. In Estepona is veel te beleven. Een trekpleister vormt natuurlijk het strand, maar daarnaast is het ook erg leuk om bijvoorbeeld een boot te huren, paard te rijden in het eersteklas paardencentrum in Estepona of het waterpark te bezoeken. Beroemd zijn natuurlijk de vele golfbanen aan de Costa del Sol. Estepona ligt midden tussen de meer dan 40 golfbanen aan de Costa del Golf. Op 15 minuten rijden ten westen van Estepona liggen de golfbanen van o.a Sotogrande, San Roque, Valderama en ten oosten, om er een paar te noemen, Montemayor, Los Flamingos en Los Naranjos. En niet te vergeten de golfbaan van Estepona.
Terug naar boven
Casares is een mooi dorpje in de bergen niet ver van Estepona. Slechts 20 minuten rijden. Het is één van de beroemde Pueblo's Blancos van Spanje. Het dorpje ligt op een bergtop met zeer smalle straatjes en steegjes. Op de top ligt een ruïne/kasteel. Dichtbij ligt het zeer bijzondere kerkhof (dit is gesloten op zaterdag).
Casares biedt vanaf de ruïne/kasteel een adembenemende vergezichten. Alleen de rit naar en van Casares is, door de prachtige vergezichten, al een belevenis.
Terug naar boven
In Zuid-Spanje, lager dan Sevilla en iets verderaf van Málaga ligt de stad Granada. Een Moorse bezetting van 700 jaar heeft er zijn stempel nagelaten. Het Alhambra zal je wellicht bekend in de oren klinken. Dit is meteen de topattractie van de stad en de Moorse kunst in Spanje en is zeker een bezoek waard. Maar wees er vroeg bij, er worden maar een beperkt aantal bezoekers per dag toegelaten.
Ook de Christenen hebben hun bouwkunsten hier gedemonstreerd. De koninklijke kapel, de kathedraal, het paleis van Karel V en het kartuizerklooster zijn maar een paar voorbeelden.
Granada heeft ook ontelbare mooie pleinen, historische wijken en een unieke natuur. Vanaf vele plaatsen heb je de gelegenheid om dit landschap te bewonderen. Je zal niet alleen ogen tekort komen, maar ook vakantiedagen. Klaar voor een verkenning?
Dit is het gebied van de Sierra Nevada, zelfs 's zomers zie je de sneeuw op de bergtoppen liggen. Tot mei kun je skiën.
De stad Granada ligt zo'n 270 km. ten oosten van Sevilla op 738 meter hoogte boven zeeniveau, aan de voet van het gebergte Sierra Nevada. Kwa inwoneraantal is het de vierde stad van Andalusië na Sevilla, Málaga en Córdoba, en het is de 17e stad van Spanje. Eeuwen geleden was het echter de hoofdstad van het toenmalige Rijk van Granada en het Moorse Al-Andalus.
In Granada bevindt zich één van de beroemdste monumenten van Spanje, het Alhambra, een gigantisch historisch paleis vol met overblijfselen van zowel de Moorse als Katholieke cultuur. Verder staat Granada bekend om haar prestigieuze universiteit: Universidad de Granada, en een bijbehorend nachtleven. Het is één van de belangrijkste Spaanse studentensteden, samen met Salamanca, Burgos en Santiago de Compostella.
Monumenten en cultuur in Granada
In Granada bevindt zich het Alhambra, een Andalusisch paleis dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Hetzelfde geldt voor het Albaicín en de Generalife. De kathedraal van Granada met de grafkapel van het katholieke koningspaar (Ferdinand II van Aragon en Isabella van Castilië) behoort tot de grootste kerkgebouwen in Spanje. De culturele rijkdom van de stad, met invloeden van de Moren, Joden en Katholieken maakt Granada één van de belangrijkste culturele centra van Spanje.
De stranden van Granda - Costa Tropical
De Costa Tropical is een paradijselijk gebied met een zacht subtropisch microklimaat, meer dan 320 dagen zon per jaar en een gemiddelde temperatuur van 20º C.
Het ligt naast de Costa del Sol maar heeft (nog) niet zo'n massaal publiek en de bijbehorende massale bebouwing. Plaatsen zoals Almuñecar, la Herradura en Salobreña zijn nog steeds echte dorpen die niet verscholen zijn geraakt achter torenhoge hotelconstructies.
De provincie Granada
Granada is misschien wel de provincie van Andalusië met het meest uitgebreide scala aan toeristische mogelijkheden die variëren van zon-zee-zand aan de Costa Tropical in het zuiden tot skiën in de Sierra Nevada met de hoogste toppen van het Spaanse vasteland. Daarnaast is de provincie zowel rijk aan natuurschoon als aan historische monumenten zoals het Alhambra paleis in Granada stad.
Terug naar boven
De hoofdstad van de Costa del Sol is een plaats met een kenmerkend stadsleven en een stevige culturele en economische basis. Volkomen onterecht laten vele toeristen Málaga links liggen en zien het alleen als overstapstation op weg naar de badplaatsen langs de zonnekust.
De bezienswaardigheden van Málaga zijn weliswaar niet zo beroemd, maar toch is het zeker de moeite waard om wat nader kennis te maken met deze stad.
Málaga heeft in de loop der eeuwen hoogte- en dieptepunten gekend. Tegenwoordig is het echter een bloeiende stad. De hoofdstad van de Costa del Sol heeft meer dan een half miljoen inwoners en wordt samen met Almeria, Barcelona en Valencia tot de belangrijkste Spaanse havens aan de Middellandse Zee gerekend.
Málaga kan terugkijken op een lange geschiedenis. De stad werd gesticht door de Feniciërs, was daarna een Carthaagse vesting, vervolgens een Romeinse kolonie, later een nederzetting van de Visigoten en tenslotte een Arabische stad. De meest ontspannen en beste manier om Málaga te leren kennen, is vanuit de paardenkoets, waarin u een rondrit door de stad kunt maken. Het gebied rond de haven en rond de Botanische Tuin is zeker de moeite waard. Hier is altijd iets te doen, zowel overdag als 's nachts en op de kleine terrasjes is het altijd heel druk.
Ook het dagelijkse leven van de Malagueños is een nadere beschouwing waard. Anders dan in de meeste grote steden in Spanje, waar het meestal hectisch aan toegaat, heerst in de hoofdstad van de Costa del Sol een bijna vredige rust. Doordat de stad zoveel nauwe straten heeft, perst het verkeer zich heel rustig door de stad en wordt een file niet tot een chaos.
Als bezoeker heeft u eerder het aangename gevoel dat de bewoners van de stad genoeg tijd hebben om alles op hun gemak te bekijken en met hun eigen normen te meten. Het beste voorbeeld daarvan is de instelling die de Malagueños hebben tegenover hun bekendste zoon: Pablo Picasso. Tot op de dag van vandaag zijn de Malagueños ervan overtuigd dat Picasso zijn hele leven lang heeft terugverlangd naar zijn geboortestad.
In zekere zin een verkeerde inschatting van de werkelijkheid. Picasso verliet de stad al in zijn jonge jaren en heeft echter geen moment laten blijken dat hij terug wilde gaan. In het Museum der Schone Kunsten is er een hele zaal aan hem gewijd en ook een deel van de Botanische Tuin draagt zijn naam. De Botanische Tuin is overigens heel fraai met de vele araucaria's en jacarandabomen. Voor de wereldberoemde schilder, die geboren is aan de Plaza de la Merced op nummer 15, is ook een aparte bibliotheek ingericht. Sinds kort is er bovendien een Picasso-stichting (Fundación Picasso), ondergebracht in zijn geboortehuis. Er zijn ook plannen om op de bovenverdieping een museum in te richten.
Ontwikkeling wordt in deze stad altijd met een hoofdletter geschreven. Er is één van de betere taalscholen van heel Spanje gevestigd. Aan het Málaga-instituut voor buitenlanders worden het hele jaar door taalcursussen gegeven. Op culinair gebied heeft Málaga de bekende Málaga-wijn. Deze wijn is eigenlijk meer geschikt als dessertwijn. De keuken van Málaga gebruikt uiteraard op de eerste plaats zeebanket. Heel lekker zijn de verse, in olie gebakken, sardines die overal in de stad bij snackwagens te koop zijn.
Terug naar boven
Eén van de mooiste Andalusische steden ligt zestig kilometer van Estepona. Ronda ligt op een rots en is ook één van de oudste steden van Spanje. Zeker een dagtripje waard.
In tegenstelling tot de kustplaatsen is Ronda goed bewaard gebleven voor het massatoerisme. Natuurlijk lopen er hordes toeristen rond, maar de gebouwen en sfeer is nog steeds authentiek.
Ronda, met dertigduizend inwoners een flinke plaats, ligt op 740 meter hoogte en was in de tijd van de Romeinen al een bekend handelscentrum. Ondanks de afgelegen plek was het een aantrekkelijke plaats om in bezit te hebben. Nadat eerst de Arabieren de stad in haar macht hadden, namen de Katholieken in 1485 de stad in handen. En in 1808 zwaaide Napoleon hier de scepter.
Puente Nuevo is de blikvanger van de stad. Stoer, majestueus verbindt het het oude en nieuwe deel van de stad. De brug is in de achttiende eeuw gebouwd en overbrugt een ravijn van meer dan honderd meter diepte. Je kunt vlakbij de Puente Nuevo naar beneden lopen langs een kronkelig pad. Daar vanaf heb je een mooi uitzicht op de brug. Dus leuk voor een foto.
In de oude stad kun je rustig slenteren door de nauwe steegjes. Het is er lekker koel en zo nu en dan kom je een kerkje tegen, zoals de Santa Maria de Mayor. Hier zijn veel kunstschatten samengebracht. Door deze verzameling is het één van de mooiste kerken in Spanje.
Stierenvechten:
Als je Ronda beter leert kennen, kun je niet om Orson Welles heen. De Engelse schrijver was een graag geziene gast in het stadje en ligt ook in een dorp vlakbij begraven. Foto's van Welles en ook de nog beroemdere Ernest Hemingway zijn te zien in het museum van Plaza de Toros. Dit is de oudste stierenvechterarena van Spanje.
Terug naar boven
Sevilla is een stad met vele gezichten. Eerst was het de hoofdstad van de Moren, 530 jaar aanwezigheid is nu nog steeds zichtbaar. Daarna kwamen de Christenen. De moskeeën werden omgebouwd tot kerken. Maar de christenen bouwden nog extra kerken en kloosters om hun aanwezigheid te benadrukken.
De kathedraal is de grootste kerk van Spanje en vormt samen met het Real Alcazar de belangrijkste bezienswaardigheden van deze Zuid-Spaanse stad. Velen herinneren zich Sevilla nog als de plaats van de Wereldtentoonstelling van '92. Maar het is van de Expo van 1929 dat er nu nog prachtige tuinen en gebouwen te zien zijn. De Spaanse plaats is hierbij het centraal punt en maakt deel uit van de mooiste tuin van deze stad: Parque Maria Luisa. Sevilla is ook de geboorteplaats van de Flamenco. Deze muziek en dans van de zigeuners werd hier geïntroduceerd in de 15de eeuw. Een bezoek aan een Tablaos moet je zeker gedaan hebben.
Sevilla heeft een zeer rijk cultureel verleden, dit zal je merken aan de vele musea en weelderige gebouwen. Dit heeft het voor een groot deel te danken aan de levensader van de stad, de rivier Guadalquivir. Tot in de 19de eeuw kwamen grote zeeschepen hier aanmeren. Ze dreven vooral handel met Amerika. Sevilla is nu nog één van de rijkste steden van het Spaanse zuiden en de hoofdstad van Andalusië. Hou je van cultuur, dan moet je deze stad gezien hebben.
Belangrijke monumenten van Sevilla zijn:
de Kathedraal, de Giralda Toren, het Alcazar paleis en Los Archivos de Indias
Ze liggen aan eenzelfde plein en zijn gezamenlijk tot werelderfgoed verklaard door de UNESCO. Direct achter deze groep monumenten ligt de meest karakteristieke en bezochte wijk van Sevilla: Santa Cruz. Ook bekend en populair is Plaza de España (het Spaanse plein) in het weelderige María Luisa Park. In ditzelfde park zijn nog andere interessante gebouwen te vinden, die allemaal over zijn gebleven van de Exposición Latino-Americano in 1929.
Plaza de España heeft ook gediend als scenario voor enkele scènes van George Lucas' STAR WARS. Verder is ook de voormalige tabaksfabriek een bezoek waard. Hier speelde zich het beroemde verhaal van Carmen (Bizet) af, maar nu is het een universiteitsgebouw.
Aan de Guadalquivir rivier staat vervolgens la Torre del Oro (de toren van het goud) van arabische oorsprong (13e eeuw), die ooit deel uitmaakte van de stadswallen. Vanwege haar nauwe verwantschap met de spaanse scheepvaart geschiedenis is ze gekozen voor het huisvesten van het scheepvaart museum van Sevilla.
La Torre de Oro geeft de entree aan tot een andere karakteristieke wijk van Sevilla: el Arenal, de stierenvechterswijk. Hier is één van de meest emblematische arena's van Spanje te vinden: la Real Maestranza de Caballería de Sevilla.
Kort bezoek aan Sevilla:
In een kortstondig bezoek aan Sevilla zijn alle genoemde monumenten en wijken lopend te bezichtigen want ze liggen binnen een cirkel met een straal van niet meer dan 1 km.
Wie meer cultuur zoekt kan zijn/haar hart ophalen aan de overvloed aan de historische bouwwerken die de stad rijk is. Samen met de locale architectuur, van wit gepleisterde gebouwen (hoewel kleur de laatste jaren erg trendy is) en veel smalle kronkelige straten, vormen ze een soort reuzachtig decor of openluchtmuseum, waarvan het al een genot is om er in te wandelen.
Wie wil winkelen kan terecht in Sierpes of Tetuán (de Kalverstraten), en genieten van de zon kan op de vele terrasjes, o.a. langs de rivier (de Triana wijk), op en rond het Alfalfa plein of op de steeds populairdere Alameda de Hércules. Dit zijn druk bezochte uitgaansbuurten tot laat in de nacht.
Folklore en tradities zijn er veel en vormen vaak nog een belangrijk onderdeel in het leven van de Sevillanen. De Flamenco is hier geboren, het stierenvechten wordt hier nog volop beleefd en bedreven, en met zekere regelmaat zijn er processies te zien, ook buiten de beroemde Semana Santa.
De geschiedenis van Sevilla:
Volgens de Griekse en Romeinse mythologie zou Sevilla gesticht zijn door Herakles/Hercules. De Alameda de Hércules wijk dankt hier haar naam aan. Door opgravingen weet men dat de stad rond 1000 v. Chr. in het gebied van Tartessos lag. Na veroveringen door de Feniciërs en Carthagen werd de stad door de Romeinen bezet en tot hoofdstad van Hispania Baetica uitgeroepen. Twee belangrijke Romeinse keizers zijn hier geboren, Hadrianus en Traianus.
Na de val van het West-Romeinse rijk werden de Visigothen de baas totdat de Moren Spanje in de 8e eeuw veroverden. De Moren gaven de stad de naam "Isbiliya". Onder het moorse bewind beleefde de stad een belangrijke economische en culturele groei. Het huidige stadsbeeld van Sevilla wordt nog voor een groot deel bepaald door de Moorse erfenis.
In de 13e eeuw werd Sevilla tijdens de Reconquista (de terugverovering) ingenomen door de Spanjaarden en beleefde nogmaals een explosieve groei na de ontdekking van Amerika in 1492. Omdat de Guadalquivir rivier bevaarbaar is vanaf zee totaan Sevilla werd de stad de aanvoerhaven en administratie-stad voor alles wat afkomstig was van de nieuwe koloniën. La Torre del Oro was één van de belangrijke wacht- en opslagtorens voor het goud en andere schatten.
De omgeving van Sevilla:
Sevilla provincie
Even buiten Sevilla zijn de Romeinse ruïnes van Itálica te vinden. Er zijn nog herkenbare overblijfselen van een amfitheater en vooral veel mozaïeken van Romeinse vloeren. Verder biedt de provincie een aantal mooie karakteristieke dorpen en is er in het noorden een prachtig natuurreservaat: la Sierra norte de Sevilla.
Terug naar boven
De authentieke vissershaven, en niet te vergeten de levendige jachthaven van Estepona, bieden veel vertier. Specifieke visrestaurants, op zondag bomvol met de Spaanse bevolking (het eten is er dus prima). De vissershaven is vrij toegankelijk en biedt een kijkje op de traditionele visvangst in Estepona, ga vooral naar de visveiling aan het einde van de middag.
De haven van Estepona is gelegen aan het westelijke gedeelte van de Costa Del Sol, aan zee. De jachthaven vormt een zeer aangename omgeving om een wandeling tussen de boten te maken en heeft een grote variëteit aan cafés en restaurants te bieden waar u in de open lucht op het terras kunt eten. Ook is er een speeltuin voor de kinderen, een supermarkt, kranten- en tijdschriftenwinkel, bakker en een geldautomaat. Op zondagochtend wordt er een populaire toeristenmarkt gehouden. In de aanliggende vissershaven kunt u tot aan het einde van de pier lopen en de vuurtoren zien, kijken hoe de visvangst uit de boten geladen wordt of hoe de vissers hun netten repareren en in de vroege ochtenduren kunt u de visveiling bijwonen. De haven is verbonden met het dorpscentrum, op een loopafstand van 1 km, via de promenade aan de zee en via de Avenida del Carmen: een brede straat met ruime voetgangerspaden, fietspaden en vele planten en bloemen die een wandeling hier omtoveren tot een aangename vakantieactiviteit. Het dorp zelf is van typisch Andalusische stijl met nauwe straatjes en pleintjes in de schaduw; het heeft een dagmarkt, allerlei soorten winkels en vele goede bars met terrassen. Indien u in de jachthaven verblijft dan is reizen per auto heel eenvoudig want de Avenida del Carmen is verbonden met de ringbaan om Estepona heen en met alle hoofdwegen naar Marbella (op 20 minuten afstand), de golfbanen, Málaga (het vliegveld ligt op 45 minuten afstand), Ronda, Gibraltar, Granada, Sevilla en zo verder.
Terug naar boven
Frigiliana is ook een leuk bergdorpje, even boven Nerja. In het dorpje is vooral de Morisco-wijk het bezoeken waard. Hier wisselen witte huizenrijen met bloembalkons elkaar af. Keramieken tegeltjes geven uitleg over de lotgevallen van het dorp ten tijde van de opstand van de Morisco's in 1568-1570.
Nerja is een populair vakantieoord ten oosten van Málaga. Het dorp wordt ook wel 'El Balcón de Europa' genoemd, het balkon van Europa. Dit is te danken aan een grote uitstekende rots boven zee, wat de 'onderste' punt van Europa is.
Je kunt ook een bezoek brengen aan de druipsteengrotten van Nerja. Deze grotten zijn pas in 1959 ontdekt.
De grotten van Nerja liggen op de uitlopers van het "Sierra Almijara" gebergte, een paar kilometer van het centrum van Nerja, in de provincie Málaga. De prachtige druipsteengrot met zijn wonderlijk gevormde stalagmieten en stalactieten wordt ook wel "De kathedraal van het Paleolithicum" genoemd.
Openingstijden en entree
Dagelijks van: 10.00 - 14.00 uur en van 16.00 - 18.30 uur
In juli en augustus dagelijks van: 10.00 - 19.30 uur
Volwassenen: € 8,50
Kinderen 6 - 12 jaar: € 4,50
Kinderen tot 6 jaar: gratis
Hier kun je een leuk dagtripje van maken. ´s ochtends naar Frigiliana, daarna naar de grotten en dan ´s middags nog even op het strand gaan liggen bij Nerja. En dan ´s avonds lekker ´n hapje gaan eten in Nerja, vlakbij El Balcon de Europa.
Terug naar boven
www.transavia.com
Goedkope vliegtickets het gehele jaar door rechtstreeks naar Málaga.
Vertrek vanuit Nederland vanaf Amsterdam, Eindhoven en Rotterdam.
www.ryanair.com
Vertrekt vanaf Eindhoven, Maastricht, Brussel en Dusseldorf. Op deze website vindt u vaak heel goedkope aanbiedingen. Let wel op: men belast u apart voor de baggage.
www.brusselsairlines.nl
Vertrekt vanaf Brussel.
www.iberia.com
Vertrekt vanaf Amsterdam. Dit is geen rechtstreekse vlucht. Meestal een tussenstop in Madrid of Barcelona. Het is dan ± 4,5 uur vliegen.
www.easyjet.com
Vanuit Dortmund naar Málaga. Goedkoop als u dichtbij de grens woont.
www.vueling.com
Vertrekt vanaf Amsterdam.
Vanaf Málaga is het ± 25 met de auto naar Marbella à 45 minuten Estepona.
Heeft u een taxi nodig in Estepona, of wilt u naar het vliegveld Málaga gebracht worden (maak wel vooraf prijsafspraken) bel dan: 0034667316562 of 0034661547974 vraag naar taxi 38, Paco.
Terug naar boven
Marbella is de clandestiene hoofdstad van de Costa del Sol. Na Málaga is Marbella met ongeveer 77.000 inwoners de op één na grootste stad aan de kust van de zon. Het begeerde vakantieparadijs is een privilege voor wie rijk en belangrijk is. Ook andere vakantiegangers vinden hier beslist een goede slaapgelegenheid. De pittoreske binnenstad is de mooiste en de meest kenmerkende langs de hele kust.
Een tocht door de nauwe steegjes (autovrij) met de balkons vol bloembakken brengt u in de Andalusische sfeer en doet verlangen naar een kop koffie aan één van de tafeltjes op de Plaza de Naranjos, vlak voor het stadhuis. Het plein vol restaurants, cafés en winkels wordt omzoomd door schaduwgevende sinaasappelbomen en subtropische planten.
Het oude centrum heeft een Arabische stadsmuur en compacte witte bebouwing. U vindt er een mooie promenade en een jachthaven en vissershaven. Er zijn veel winkelmogelijkheden. Op de vele mooie stranden zijn verschillende 'oases' aangelegd met tropische beplanting. Liefhebbers van het uitgaansleven komen in deze plaats zeker aan hun trekken vanwege de talrijke bars en restaurants. U vindt tevens een aantal musea (bonsaïmuseum, archeologisch museum, graveerkunstmuseum).
In de warmste tijd van het jaar moet iedereen hier beslist eens aan een tafeltje op het trottoir gaan dineren. Het fraai verlichte plein met de ruisende fonteinen vormt een indrukwekkend decor. Bij een moderne stad als Marbella hoort ook een sporthaven langs de strandpromenade. Hier staat de ene bar naast de volgende pub of pizzeria en het is de jeugd die de toon aangeeft. Het geluidsniveau is dan ook navenant.
Petrodollars bepalen hier het gebeuren. In Marbella bieden opvallend veel Arabische banken en makelaars hun diensten aan aan de financieel draagkrachtige cliënten uit het Midden-Oosten. Ook de gewone toerist met de smallere beurs komt hier aan zijn trekken. Er zijn genoeg goedkope bars om te kunnen genieten van de sfeer rond de haven. Neem de kinderen ook gerust mee bij een wandeling in dit gebied, want ze zullen zich zeker vermaken.
Euforische Spanjaarden beweren dat Marbella de 'hoofdstad van het toerisme' is. Marbella, dat vertaald 'mooie zee' betekent, kan die verwachtingen voorlopig slechts gedeeltelijk waarmaken. Toch blijft Marbella de diamant onder de parels van de Costa del Sol. Een bonte mengeling van jetset en 'normale' toeristen zorgt voor een afwisselend beeld aan de stranden, in de restaurants en de disco's. Hier stroomt de champagne en daar drinkt 'Jan Modaal' zijn pilsje, verbaasd kijkend naar het vermoeiende leven van de rijkere medemens.
Puerto Banús:
Zeven kilometer westwaarts, in de richting van Estepona, maar nog wel in het stedelijke gebied van Marbella, ligt de beroemde en prestigieuze jachthaven Puerto Banús, één van de mooiste kunstmatige jachthavens van de Middellandse Zee. Hier gaan schepen van miljoenen die horen bij eigenaren met miljoenen voor anker. In Puerto Banús lag ook het superjacht 'Nabila' van de vroegere miljonair Adnan Kashoggi voor anker.
Langs de kademuur en in het tweede deel daarachter liggen talloze gastronomische bedrijven met allerlei keukens, bars, discotheken, juweliers, boetieks en nog meer boetieks. Op deze havenpier vermaakt zelfs de niet-zeiler zich, als hij maar genoeg geld bij zich heeft. Puerto Banús is een dure plek: een maaltijd in één van de luxueuze restaurants is bepaald prijzig.
De schitterende jachthaven Puerto Banús, met zijn chique jachten, trendy restaurants en bars, werkt als een magneet op bezoekers aan de Costa del Sol. Een verblijf aan de Costa del Sol is incompleet zonder een bezoek aan Puerto Banús, één van de bekendste lokale attracties. Puerto Banús, genoemd naar zijn schepper José Banús, dateert uit 1968 en was toen één van de eerst jachthaven projecten van Spanje. Het resultaat oogt zeer aantrekkelijk en is beslist een bezoek waard.
Tegen een achtergrond van bergen ligt een rij helderwitte appartementengebouwen rond de jachthaven, waar talrijke schepen in alle soorten en maten, van megajachten tot kleine vissersboten, liggen aangemeerd. Een bezienswaardigheid in Banús is het in Arabische stijl gebouwde complex met luxe appartementen, rechts als u de haven binnenkomt. Met zijn overdadige witmarmeren gevel en glinsterende kantelen lijkt het zo afkomstig uit een film over Arabische nachten.
Rond de jachthaven liggen ook diverse cafés, bars, restaurants, boetiekjes en cadeauwinkels. Hoewel deze restaurants dé plek zijn om gezien te worden, krijgt u vaak meer waar voor uw geld in de kleinere restaurants in de straten achteraf. In het hoogseizoen wemelt het van de mensen op de kades, die hier komen kijken of bekeken worden. In Banús heeft u een goede kans beroemdheden te spotten.
's Nachts gonst het plaatsje van de activiteit, wanneer de chique restaurants, trendy pianobars, disco's en nachtclubs volstromen met mooie mensen. Het smaakvol uitgevoerde Bebabola-project is een aardige, meer ontspannen plek om van een drankje en de zonsondergang te genieten.
Terug naar boven
De gemeente grenst aan de Middellandse Zee en aan de gemeenten Fuengirola, Benalmádena, Alhaurín de la Torre, Alhaurín el Grande, Marbella, Ojén en Coín. Ze telt vijf stadskernen: Mijas Pueblo in de bergen (Sierra de Mijas), Las Lagunas in Mijas Costa, de kustplaatsen La Cala, Riviera en Calahonda aan de ca. 12 km kustlijn van de gemeente.
Mijas Pueblo is een zogenaamde pueblo blanco (witte stad) en daardoor een toeristische trekpleister. Ook de ezeltaxi's dragen daaraan bij. Het ligt ongeveer 5 km landinwaarts op ruim 400 m boven zeeniveau.
Het klimaat van Mijas is mild vanwege de ligging aan zee, met een gemiddelde temperatuur van 18ºC, zonder overmatige warmte in de zomer of kou in de winter.
De neerslag is minder dan 600 mm per jaar en treedt voornamelijk op tussen de maanden november en januari.
Het klimaat verandert naarmate men verder richting berggebied gaat. De gemiddelde temperatuur kan dalen tot 10º. Boven 600 m kan in de winter enige vorst optreden. Ook neemt de neerslag toe tot tegen de 800 mm.
Een beroemd hotel nabij Mijas bekend als Tamisa, vloeien terug naar oude tijden. De geschiedenis van de naam "Tamisa 'dateert uit het jaar 600 AD toen de Tartessians stichtte het dorpje Mijas. De oorspronkelijke naam voor het dorp was: 'Tamisa', dat later veranderd naar' Mixa 'en tenslotte op' Mijas' dat bekend is vandaag. De Tartessians werden belangrijke handelspartners van de Feniciërs waarvan de aanwezigheid in Iberia dateert uit de achtste eeuw voor Christus.
Terug naar boven
Een klein museumpje in een 18e eeuws gebouw geeft een volledig overzicht van alle wijnen uit de provincie Málaga (Moscatel wijn) en heeft een mooie collectie artisanale keramiek die verkocht wordt. Het museum wordt uitgebaat door 2 sympathieke jonge mensen: Louis en Sarah, Louis spreekt een beetje Duits.
Terug naar boven
Ojén is een typisch Andalusisch dorpje met een 2000-tal inwoners. Het ligt op een 20 minuten rijden van Marbella. Voor de muren van de (nu verdwenen) burcht vond een veldslag plaats tussen Kalief Abd-al-Rahman III en Omar Ibn Hafsun die in opstand was gekomen.
De slag werd gewonnen door de Kalief. Tijdens de rebellie van de Moriscos tegen de te hoge Katholieke belastingen van rond 1570, werd het dorp platgebrand. In 1600 werd het dorp herbevolkt met mensen uit andere delen van Andalusië.
Het kerkje "Nuestra Señora de la Encarnación" is gebouwd in een typische Mudéjar-stijl in de 16e eeuw.
Een unieke bezienswaardigheid is de publieke dorsvloer waar vroeger de mannen, geholpen door de wind, het kaf van het graan scheidden.
Het kerkhofje van Ojén is een mooi voorbeeld van hoe mensen bovengronds begraven worden.
Terug naar boven
Winkelen aan de Costa del Sol
Terug naar boven